Hamilelik, erkekten gelen spermin kadında var olan yumurtayı döllemesi sonucunda zigot denilen döllenmiş yumurtanın rahim içerisinde gelişmesi sonucu oluşan canlı dokudur. Söz konusu gelişimin kadın dokusu ve fiziğinde meydana getirdiği dönem de hamilelik süreci olarak isimlendirilir.
Hafta Hafta Hamilelik
Hafta hafta gebelik belirtilerinden, anne karnında bebek gelişimine gebelik takibini adım adım yapman için merak ettiğin tüm detaylar hafta hafta hamilelik sayfamızda!
-
1. HaftaHamileliğin İlk Haftası
-
2. Hafta2 Haftalık Gebelik
Hamileliğin doğal bir süreci olarak her hafta bedeninizde pek çok değişim yaşanır. Fakat hamileliğin 2. haftası hiç kuşkusuz en hızlı değişimin yaşandığı zaman dilimidir.
-
3. Hafta3 Haftalık Gebelik
Hamilelik, birçok çift için oldukça heyecanlı bir şekilde beklenilen ve büyük önem taşıyan bir süreçtir. Hamileliğin en kritik dönemleri içerisinde yer alan 3 haftalık gebelik, henüz erken bir dönemmiş gibi görünse de aslında gebelik için son derece belirleyici bir aşama olarak kabul görür.
-
4. Hafta4 Haftalık Gebelik
Kadınların yaşadıkları hassas ve duygusal dönemlerin başında gelen hamilelik süreci, aynı zamanda her hafta bebek gelişiminde ve anne bedeninde değişikliklere yol açan, doktorunuz tarafından titizlikle takip edilmesi gereken heyecanlı, mutlu bir 9 ayı da temsil eder. 4 haftalık gebelik sürecinde ise anne adayının ruh halinde ani değişiklikler olabilir.
-
5. Hafta5 Haftalık Gebelik
Gebeliğini öğrenen anne adayının hafta hafta gebelik takibi yapmaya başladığı dönemler arasında yer alan 5 haftalık gebelik periyodu, hamileliğin kesinleştiği haftadır. Evde yapılacak olan gebelik testlerinin en iyi sonucu vermesi açısından en uygun dönem olan 5 hafta gebelik, ayrıca erken dönem hamilelik belirtilerinin de başladığı aşamadır.
-
6. Hafta6 Haftalık Gebelik
6 haftalık gebelik dönemi içerisinde, bebeğiniz ortalama olarak mercimek büyüklüğüne erişmiş olur. Ancak bu haftayı tamamladığınızda ise bunun üç katı kadar büyümüş olur. Gebelikte 6. hafta içerisinde bebeğinizin burnu, ağzı ve kulakları şekillenmeye başlar.
-
7. Hafta7 Haftalık Gebelik
Tarifi mümkün olmayan, eşsiz duyguların açığa çıktığı serüvenin başlangıcı olan hamileliğin ilk haftalarında anne adaylarında bazı değişimler hissedilir. Anne adayı, kendi vücudunda gözlemlediği değişimlerin haricinde, duygusal iniş çıkışlar da yaşayabilir.
-
8. Hafta8 Haftalık Gebelik
8 haftalık gebelik, hamilelik belirtilerinin iyice kendini gösterdiği ve bebeğinizin ikinci ayını doldurmaya başladığı dönem olarak bilinir. Bu dönemde bacakları, perdeli elleri, burnu, göz kapakları ve sırtı gelişmeye başlamış olan bebek, artık 1 cm boyuna ulaşarak büyümeye devam eder.
-
9. Hafta9 Haftalık Gebelik
Gebelik takibi yapan anne adayları, 9. haftaya geldiklerinde gebeliğin ilk 3 aylık dönemi olarak adlandırılan birinci trimesterin son ayının ilk haftasına girdiğini bilir. Günden güne anne adayı ve bebekte değişimler yaşanan hamilelik serüveninde 9. hafta; gebelik kronik yorgunluk, sık sık idrara çıkma, bulantı ve sürekli aç hissetme şikayetlerinin en fazla görüldüğü haftadır.
-
10. Hafta10 Haftalık Gebelik
Anne karnında her geçen gün biraz daha büyüyen bebek, 10 haftalık gebelik dönemine ulaştığına göre artık bir embriyo değildir. Bu, tıp literatüründe "fetüs" olarak ifade edilir.
-
11. Hafta11 Haftalık Gebelik
11 haftalık hamilelik döneminde bebeğin boyu yaklaşık 2,54 ile 3,81 cm arasında değişir. Bebeğin uzunluğu ise yaklaşık olarak olgunlaşmış bir ceviz kadardır. Bu halinde dahi bebeğiniz karnınızda oldukça gelişmiş bir haldedir.
-
12. Hafta12 Haftalık Gebelik
Hamilelik süreci üç ayrı dönem olarak ele alınır. Bu dönemlerin her biri trimester olarak adlandırılır. İlk trimester dönemi ise hamileliğin 12. haftasının sonuna kadar olan zaman dilimini kapsar. İlk trimester, yani gebeliğin 12. haftasının sonunda bebeğin boyu ortalama 4 ya da 7 santim, ağırlığı ise 14 ile 20 gram arasındadır.
-
13. Hafta13 Haftalık Gebelik
Hamileliğin 13. haftasında bebek bir bezelye büyüklüğüne ulaşır. Başlarda vücuda göre büyük görünen bebeğin kafası, bu haftalarda vücuduna göre daha orantılı hale gelmeye başlar. 13 haftalık gebelikte, anne karnındaki bebeğin artık bir parmak izi bile vardır.
-
14. Hafta14 Haftalık Gebelik
Gebeliğin 14. haftasında, yaklaşık 10 cm büyüklüğünde ve 60 gr kütleye sahip olan küçük bebeğin göz ve beyin gelişimi şekillenmeye başlar. Bununla birlikte, bebeğinizin yanak gelişimi devam eder ve ağız çatısı oluşur.
-
15. Hafta15 Haftalık Gebelik
Hamilelik sürecinin en önemli dönemlerinden biri olan 15. hafta, gelişmeye hızlı bir şekilde devam eden bebeğinizin yaklaşık 65 gram ağırlığa ulaştığı dönem olarak da bilinir. 15. hafta gebelik; bebeğinizin tat alma duyusunun geliştiği, kemiklerinin sertleşmeyi sürdürdüğü ve eklemlerini büyük ölçüde hareket ettirebildiği bir haftadır.
-
16. Hafta16 Haftalık Gebelik
Hamileliğin 16. haftası içerisine girildiğinde, bebeğe dair elde edilen verilerin birçoğu netlik kazanmış olur. 11 ile 12 cm boyutlarında, ortalama ise 80 ile 100 gr ağırlığına erişen bebekler, iki hafta önceki duruma oranla büyümüş olur.
-
17. Hafta17 Haftalık Gebelik
Hamileliğinizin 17. haftasına ulaştıysanız artık 4 ay 1 haftalık hamilesiniz demektir. Hamileliğin önceki döneminde yaşanan stres ve sıkıntıların genellikle bu dönemde azaldığı görülür. Hamileliğin ilerlemesinden kaynaklı hem anne adayında hem de bebekte gelişim devam eder.
-
18. Hafta18 Haftalık Gebelik
Gebeliğin ikinci trimesterına dahil olan 18. haftada hamileliğin en zor ve riskli dönemleri geride kalır. Anneler artık vücutlarındaki birçok değişime alışmaya başlar. Bebek hızlı bir şekilde büyümeye devam ederken anneler de hamilelik sürecinin en keyifli dönemine geçer.
-
19. Hafta19 Haftalık Gebelik
19 haftalık gebelik döneminde, göbeğinizin artık bariz bir şekilde belirginleşmeye başlamıştır. Bundan sonraki süreçte karnınızın daha da çok büyümesine hazırlıklı olmalısınız. İlerleyen dönemlerde tam anlamıyla kocaman bir göbeğe sahip olacaksınız.
-
20. Hafta20 Haftalık Gebelik
40 hafta olarak hesaplanan hamilelik süresinin yarısı olan 20. haftada bebeğin gelişimi hızla devam eder. Anne rahminde hayat bulan minik bebek büyüdükçe, anne adayının karın bölgesinin de genişlediği görülür.
-
22. Hafta22 Haftalık Gebelik
Gebeliğin 22. haftası hamilelik sürecinin önemli dönemeçlerinden biridir. Anne bedeninde pek çok değişim yaşanır. Bu nedenle doktorunuz sizin ve bebeğinizin sağlığı için yeni testler isteyebilir.
-
23. Hafta23 Haftalık Gebelik
Hamileliğin 23. haftasına ulaştıysanız bu zorlu sürecin en önemli noktalarından birisine gelmişsiniz demektir. Artık büyük ölçüde ağrılarınızın hafiflediğini hissedersiniz. Bu süreçten sonra çok daha dikkatli olmanız gereken bir dönemle karşı karşıyasınız!
-
24. Hafta24 Haftalık Gebelik
Hamileliğin 2. trimester döneminin son ayıdır. Annenin rahminde hayat bulan minik beden, 24 haftalık gebelikte küçük bir kavun büyüklüğüne ulaşır. Anne adayının karnı büyüdükçe vücudunda dengesizlik başlar.
-
25. Hafta25 Haftalık Gebelik
Hamileliğin 25. haftası, artık gebelik döneminizin yarısından çoğunu atlattığınız ve bebeğinizin gelişmesinde oldukça büyük bir yol katettiğiniz dönemdir. Bu dönemde hem sizde hem de bebeğinizde yaşanabilecek kimi değişikliklerin gözlemlenmesi ve bunların bilincinde olarak gebelik sürecinizi devam ettirmeniz, sizin ve bebeğinizin sağlığı açısından büyük bir önem taşımaktadır.
-
26. Hafta26 Haftalık Gebelik
Hamileliğin her haftasının kendine özel durumları vardır. Gerek anne adayında gerekse de bebekte her dönemde bir kısım değişiklikler görülür. 26 haftalık gebelik döneminde hamileliğin büyük bir kısmı geride kalır, artık bebeğin doğumu için gün sayılır.
-
27. Hafta27 Haftalık Gebelik
27. hafta gebelik, en rahat zamanlar olarak adlandırılan 2. trimester döneminin geride kaldığı hafta olarak bilinir. "27 haftalık gebelik kaç aylık olur?" sorusu bu dönemde pek çok anne adayı tarafından merak edilir.
-
28. Hafta28 Haftalık Gebelik
28 haftalık gebelik; üçüncü trimestera, yani son üç aylık döneme artık girildiği anlamına gelir. "28 haftalık gebelik kaç aylık olur?" sorusu bu dönemde pek çok anne adayı tarafından merak edilir. Cevap olarak 6 ay 16 günlük gebelik süresi verilebilir.
-
29. Hafta29 Haftalık Gebelik
Hamileliğin 29. haftasında, bebek hızlı bir şekilde büyümeye devam ederken, anne adayı da artık gebeliğin sonlarına doğru yaklaşmış olur. Anne karnındaki minik ve narin bedenin, dış dünyaya hazırlanmaya devam ettiği gebeliğin 29. haftasında, anne adayında bariz bir ağırlaşma hissi oluşur.
-
30. Hafta30 Haftalık Gebelik
Hamileliğin 30. haftası, bebeğinizin gelişim döneminde oldukça önemli ve kritik bir yere sahiptir. Bu son derece hassas dönemde, hem bebekte hem de annede görülmesi mümkün olan pek çok farklılığa şahit olabilir, bebeğinizin büyümesine somut olarak tanıklık edebilirsiniz.
-
31. Hafta31 Haftalık Gebelik
Gebeliğin 31. haftası, anne adaylarının en fazla rüya gördüğü dönem olarak bilinir. Bu haftada vücudunuzdaki değişken gebelik hormonları nedeniyle daha gözlerinizi kapatır kapatmaz garip rüyalar görebilirsiniz.
-
31. Hafta31 Haftalık Gebelik
Gebeliğin 31. haftası, anne adaylarının en fazla rüya gördüğü dönem olarak bilinir. Bu haftada vücudunuzdaki değişken gebelik hormonları nedeniyle daha gözlerinizi kapatır kapatmaz garip rüyalar görebilirsiniz.
-
32. Hafta32 Haftalık Gebelik
Hamilelikte 32. hafta, gebelik serüveninin son iki ayına girilmiş olduğunu gösterir. Bazı anne adayları bu hafta içerisinde "32 haftalık gebelik kaç aylıktır?" sorusuna yanıt arar. Bu hafta başında 7 ay 14 günlük hamile olunurken; hafta bitiminde, yani 32 hafta 6 günlük iken ise 7 ay 20 günlük gebe sayılırsınız.
-
33. Hafta33 Haftalık Gebelik
33 haftalık gebelik, hamileliğin sonuna doğru yaklaşıldığını, 8. aya doğru doğru gelindiğini ifade eder. Birçok anne, "33 hafta gebelik kaç aylık oluyor?" diye merak eder. Haftanın başında tam olarak 7 ay 21 günlük gebeyken, haftanın sonunda 7 ay 27 günlük hamilesinizdir.
-
34. Hafta34 Haftalık Gebelik
34. hafta gebelik, hamilelik sürecinin 8. ayına geldiğinizi gösterir. Artık erken doğum riski olsa dahi bebeğiniz, hayatta kalacak kadar gelişimini tamamlamıştır. Gebeliğin 34. haftası aynı zamanda anne adaylarının doğumla ilgili endişelerinin ve sorularının yoğunlaşmaya başladığı dönem olarak bilinir.
-
35. Hafta35 Haftalık Gebelik
35 haftalık gebelik, artık ağrılarınızı yoğun biçimde hissettiğiniz haftaya girdiğiniz anlamına gelir. Gerçekten de bir zamanlar pelvik bölgesinde minik bir şekilde duran rahminiz, artık kaburgalarınıza kadar dayandığı için daha yorgun hissediyor olabilirsiniz.
-
36. Hafta36 Haftalık Gebelik
Gebeliğin 36. haftası itibariyle doğumun gerçekleşmesine sadece dört haftanız kalmıştır. Giderek heyecanlı olmaya başlayan bekleyiş başlamış, doğumun ne zaman ve hangi tarihte başlayacağı konusunda endişe ile karışık heyecanınız ailece başlamış olabilir.
-
37. Hafta37 Haftalık Gebelik
37 haftalık gebelik, hamilelik yolculuğunuzun neredeyse sonuna geldiğinizi gösterir. Yani olası bir doğum durumunda artık bebeğiniz dış dünyaya hazırdır. Ancak anne karnında durduğu sürece elbette büyümeye ve kilo almaya devam eder.
-
38. Hafta38 Haftalık Gebelik
38 haftalık gebelik, artık doğum sınırına yaklaşıldığının habercisidir. İstatistiklere göre, doğumların yüzde 75'i 38 ila 41. hafta arasında gerçekleşir. Eğer son adet tarihinizi doğru olarak hatırlıyorsanız, doğuma 1-2 hafta kaldığını belirleyebilirsiniz.
-
39. Hafta39 Haftalık Gebelik
39 haftalık gebelik, artık beklenen doğum tarihinize sadece bir hafta kaldığını gösterir. Tamamen gelişmiş ve dış dünyaya hazır hale gelmiş olan bebeğiniz bu hafta içinde de her an doğmak isteyebilir. bazen ise bebekler 1-2 hafta daha anne rahminde kalmak isteyebilir.
-
40. Hafta40 Haftalık Gebelik
Hamileliğin son haftaları olan bu günlerde hayatınızın en güzel ve en eşsiz 40 haftasını geçirdiğiniz için kendinizi kutlayabilirsiniz. 40 hafta gebelik, artık maceranın sona erdiği ve bebeğinize kavuşma zamanınızın geldiği zamandır.